Industria producătoare de camere de filmat a înţeles că este nevoie să producă noi şi noi tehnologii pentru a genera noi şi noi venituri. În acest sens avansul tehnologic a fost prioritizat şi lucrurile au fost împinse spre producerea de noi camere cu parametri tehnici din ce în ce mai revoluţionari. Un criteriu important despre care se tot vorbeşte în prezent este rezoluţia de filmare 4k. Este probabil cea mai mare revoluţie din punct de vedere al imaginii din ultimi 10 ani. Cu toate acestea avem de-a face cu un criteriu ales de departamentele de marketing.
A impinge un stadardul de filmare 4k catre consumatorul final este in acest moment un simplu joc al departamentelor de marketing. Deşi saltul de rezolutie este mare, depăşeste cu mult necesităţile noastre. Pe scurt pentru a ne bucura de o filmare 4k si a simti avantajele fata de o filmare Full HD avem nevoie de o distanţă minimă de peste 3-4 metri şi un ecran de peste 1.5 metri.
Nu te repezi în a alege un furnizor de filmare 4k pentru evenimentul tău. Momentan camerele care filmează 4k filmează la o rată de compresie foarte mare şi livrează imagini mai slab calitativ decât o cameră profesională Full HD. După cum am mai scris într-un articol rezoluţia nu este un criteriu în alegerea unui furnizor pentru filmarea de eveniment.
Avantajul folosirii de camere care filmează 4k se face simţit în post producţie, unde se poate folosi metodă de cropping pentru a ajusta încadrarea sau pentru a face zoom. De asemenea în stabilizarea cadrelor filmarea 4k este de un real avantaj.
Chiar dacă vrei o filmare pe care să o foloseşti în viitorul îndepărtat, nu îţi recomand momentan filmarea 4K. Rezoluţia FUll HD este arhisuficientă pentru necesităţile tuturor. Nu situ dacă ştiai dar Televiziunea HD este la o rezoluţie mai mică decât Full HD, este la o rezolutie de 720p.